Pod jeho vedením to v kuchyni nie len žije, ale aj vonia a chutí! | Z denníka Hajcera
24. júla 2021Reštaurácia, ktorá zažiarila vďaka nemu | Z denníka Hajcera
22. augusta 2021Nie je pizza ako pizza
Od výberu surovín až po dokonalé pečenie
Existuje snáď ešte niekto, kto za život neochutnal aspoň kúsok pizze? Jedno z najznámejších a najľúbenejších jedál dnešnej doby sa môže pýšiť naozaj bohatou históriou, ktorá siaha do obdobia pred našim letopočtom. Už v tých časoch si ľudia piekli podobné chlebové placky na horúcich kameňoch, ktoré ochucovali rôznymi bylinkami a hríbmi, ale to by sme za plnohodnotnú pizzu mohli považovať len márne.
Či už siaha pôvod plochého guľatého cesta do Grécka alebo Ríma, na jednej veci sa určite zhodneme všetci. Pizzu miluje každý z nás, od malých detí, až po našich starých rodičov. Aj preto by bol hriech nezaradiť tento výnimočný pokrm do nášho menu. No nie je pizza ako pizza. Čo tým myslíme? Stačí, ak si prečítate náš najnovší článok a veľmi rýchlo pochopíte, že za kvalitnou pizzou stoja nie len ruky nášho tímu kuchárov, ale taktiež len tie najkvalitnejšie suroviny.
Ako sa pripravuje pizza u Hajcera?
Bez správneho postupu by sme upiekli chutnú pizzu len ťažko. Rovnako, ako si ju pripravovali už Peržania na svojich horúcich štítoch so syrom a ďatľami, aj my máme náš zaužívaný spôsob prípravy. Ten je však o niečo málo komplikovanejší ako tomu bolo v období Perzskej ríše, ale výsledok je o to lákavejší. Predsa len, dnešné technológie a trendy k nám priniesli všelijaké nápady, až sme po dlhej dobe experimentovania a hľadania odpovedí konečne našli truhlicu s pokladom. Tým pokladom je samozrejme funkčná receptúra, pri ktorej sa vždy snažíme dodržať každý jeden krok s citom pre detail.
Naša receptúra:
Základom každej pizze je jej cesto. To naše je vytvorené z múky Molini Pivetti z talianskych mlynov v meste Bologna. Následne doň pridávame pravé olivové oleje z Toskánska, vodu, cukor, štipku soli a samozrejme náš kvások. Cesto spracujeme a necháme oddýchnuť približne 1 hodinu.
Po hodine cesto opäť spracujeme a vytvárame z neho guľôčky rovnakej veľkosti. Potrieme olivovým olejom a uložíme do chladiaceho boxu na minimálne 12 hodín, aby cesto za ten čas dokázalo prejsť procesom kvasenia.
Ak máme cesto hotové, môžeme začať tvoriť. Tu už všetko závisí na vás, našich milovaných zákazníkoch, ktorá pizza vám v danom momente zachutí. Máte chuť na niečo mäsité alebo skôr preferujete vegetariánske pizze? Nech si vyberiete akékoľvek ingredencie, proces pečenia pizze je nemenný pri každej z nich.
Ideálnou teplotou pre upečenie chrumkavej pizze je 380 °C. Dopomáha nám k tomu naša elektrická pec, ktorá vďaka šamotovej výstelke ideálne drží teplotu a zvládne aj väčší nápor pízz. No ani pri nej nezostaneme navždy a už o rok plánujeme inovovať v podobe pizza pece na drevo, s ktorou budú naše pizze o niečo precíznejšie, chutnejšie a krajšie.
Výber kvalitných surovín je pravidlom číslo jedna
Vráťme sa na malý moment spať do talianskeho mesta Neapol, v ktorom zavítame do kuchyne slávneho kuchára Raffaeleho Esposita. Ten si mal počas návštevy kráľovnej Margharity v roku 1889 vybrať pokrm, ktorým ju ohúri. Rozhodol sa pre pizzu a zvolil ingrediencie vo farbách talianskej vlajky. Výsledok? Červený základ z rajčín, biela mozzarella a zelená bazalka na povrchu spôsobili v ústach kráľovnej neopísateľný pocit. V tom momente bolo o úspechu Espositovho kulinárskeho výtvoru rozhodnuté a na svetlo sveta prišla prvá pizza s názvom Margherita, ktorej ingrediencie sa pri základe pízz zachovali až do dnes.
Talianska tradícia je aj dôležitou súčasťou našej kuchyne – paradajková omáčka je tvorená z paradajok San Marzano a pripravujeme ju s bazalkou a olivovým olejom. To všetko za prítomnosti mozzarelly, ktorá má taktiež taliansky pôvod. Je teda jasné, že našou inšpiráciou sa stala krajina s prezývkou Bel Paese („Krásna krajina“) a nikto sa nám nemôže čudovať. V oblasti gastronómie je to naozaj krásna krajina a vďaka nej máme možnosť stále sa zlepšovať. Či už pri samotnej príprave alebo výbere rôznych základných surovín, s ktorými nadobudne každá jedna pizza nádych Talianska.
V našej ponuke nájdete 19 pízz, na ktorých povrchu sa vždy nachádza niečo iné. Sto ľudí, sto chutí, a vyhovieť každej z nich dá niekedy zabrať. No pevne veríme, že vďaka kvalitnejším surovinám, ako sú Proscitoo Scrudo (surová talianska šunka) alebo Ventricana (talianska suchá saláma), sa nám to darí. Ak nemáte chuť na mäsité pizze, nezaostávame ani vo výbere talianskych syrov. Parmezán Parmigiano reggiano je pochúťka pre každého, no ani sladšia chuť syru Gorgonzola Dolce DOP (krémový syr z kravského mlieka s modrou plesňou) nikdy nespôsobí v ústnej dutine nič zlého. Neodolali sme ani polootvorenému talianskemu syru Taleggio, ktorému neodoláte ani vy. Tento Syr je špecifický z dôvodu tenkej kôry a silnej arómy, ale jeho chuť je aj tak prekvapivo nasýtená ovocnými tónmi.
Na výrobe vašich obľúbených pízz si dávame vždy záležať a spokojnosť v očiach zákazníkov je určite veľmi dôležitá. Aj vďaka vám stále prinášame nové inovácie, s ktorými bude naše jedlo ešte o kúsok lahodnejšie. Gastronómia je predsa len umenie a či ho v našich jedlách vnímate a cítite aj vy už necháme na vás.