Privítali sme jesenné menu v znamení streetfoodu a talianskej kuchyne
6. decembra 2021Zhrnutie 2021: Čo všetko sme zažili minulý rok?
10. januára 2022V reštaurácii Hajcer nám káva nikdy nebola cudzia | Spolupráca s Ready After Coffee
Už dlhé roky sa snažíme zákazníkom servírovať také jedlá, za ktorými sa vždy veľmi radi vrátia. Kvalitné talianske suroviny tvoria základ našich jedál, ale postupom času sme pochopili jeden podstatný fakt. Očakávaná spokojnosť nemusí stačiť len servírovaním kvalitného jedla. Uvedomili sme si, že reštaurácia Hajcer by nemala zaostávať ani pri príprave kávy, s ktorou nás lepšie zoznámila miestna remeselná pražiareň Ready After Coffee.
Vzájomná spolupráca začala v roku 2019, kedy nás oslovili s výnimočnou ponukou a my sme nemohli odmietnuť. O pražiarni Ready After Coffee sme už v tom čase veľa počuli a pozitívne recenzie na ich kávu sa doniesli až k nám. Dali sme im preto šancu odhaliť všetky tajomstvá a dodnes nás stále vedia prekvapiť novými trendami z kávového sveta, ktoré sa vždy snažíme spoločnými silami zaviesť do každodenného života našej reštaurácie.
Káva od Ready After Coffee zavítala do reštaurácie Hajcer
Slávo a Simon Meliškoví odhalili všetko, čo bolo potrebné k pozdvihnutiu úrovne našej kávy. Videli sme kávové zrná v surovom stave, podrobne sme si prešli proces praženia a naučili nás veľa iných zaujímavostí. Dokázali nás presvedčiť, že káva predsa len nebude obyčajným nápojom a pri jeho príprave je vždy potrebné zachovať všetky parametre. K tomu sa však ešte len dostaneme a naučíme vás, že pri pražení kávy treba vždy dodržať precíznosť. Precíznosť, ktorú nám v Ready After Coffee ukázali ich čistou a poctivou prácou.
V čom spočíva umenie praženia?
Proces, pri ktorom mení kávové zrno svoju chemickú štruktúru nie je vôbec jednoduchý. Každý druh kávy potrebuje inú teplotu a inú dĺžku praženia. Zistili sme, že pražič pri každej káve najskôr upraží malé množstvo v malej pražičke z čoho väčšinou vzniknú tri vzorky – light city roast, city plus roast a full city roast.
Tieto kávy sa spoločne s ostatnými v pražiarni degustujú. Degustácia má na starosti rozobrať chute všetkých vzoriek a vyberieme tú najlepšiu, ku ktorej sa ďalej vymýšľajú nové špecifikácie. Podľa toho sa nasledovne praží väčší počet kávy a úlohou pražiča je nájsť pre kávu ten najlepší a najchutnejší profil. Profilovanie kávy si však vyžaduje dlhoročné skúsenosti, ktoré mi v reštaurácii Hajcer nemáme a preto tento proces nechávame na našich pražičoch z Ready After Coffee.
Čo sme sa naučili? Zrnká počas praženia znižujú svoju hmotnosť, pretože sa z nich odparuje voda a káva postupne tmavne. Prvé praskanie sme počuli po 9 minútach a znamenalo to, že zrno sa viditeľne zväčšuje. Po prvom prasknutí začínajú pracovať aj cukry, ale chvíľu si počkáte, než to ucítite v chuti. Pri jemnom pražení dostanete svetlo praženú káva, ktorá je výraznejšie kyslá a ovocná. Stredne pražená káva je sladšia a cukry začínajú karamelizovať. Ak chcete kávu pražiť dlhšie, dostanete tmavo praženú kávu horko čokoládovej chuti.
Našim favoritom sa stala Kuba
V rozmedzí dvoch rokov sme vyskúšali rôzne kávy, či už to bola 100 % Arabica alebo výberová kávové zmes. Až sa nám konečne podarilo nájsť takú kávu, ktorej sme ostali verní do dnešných dní. No ešte predtým, ako sa naše espresso začalo pripravovať z kávy Cuba Serrano Lavado, v našom stroji sme skúsili aj iné vzorky.
Prvým pokusom bola káva Mexico Las Chicharras, ktorú sprevádza horkejšia chuť s jemnou aciditou v pozadí. Každé jedno espresso pripravené z tejto kávy malo krásnu krému. Chuťový profil pozostával z lieskových orieškov a na jazyku vždy zanechala príjemnú dochuť. Do nášho stroja sme začali neskôr sypať kávu Brasil Santos. Táto mierne exotická káva je taktiež sprevádzaná horkosťou s ovocnou chuťou, čo bolo vždy skvelým potešením pre našich zákazníkov. Tretím kandidátom bola výberová kávová zmes Sunset – 80 % Arabica a 20 % Robusta. Opäť sme dali prednosť horkej káve, ale tentokrát bez známok acidity a ovocných tónov.
No ako sme napísali vyššie, našom favoritom je Cuba Serrano Lavado, ktorá sa môže pýšiť aj 1 hviezdou z prestížnej súťaže Great Taste Awards 2019, kde si táto výnimočná káva od Ready After Coffee odniesla skvelé recenzie. Nemožno sa tomu čudovať, pretože je skutočne lahodná a vyvážená vo všetkých smeroch. Ideálna pri príprave espressa s chuťovým profilom tabaku, orieškov a karamelu.
Letná sezóna sa niesla v znamení skvelých kávových nápojov a limonád
Zmena prišla aj v roku 2021. S príchodom jari nás Simon a Slávo oboznámili s ďalšími novými trendami. Vypočuli sme si ich verziu, nechali im priestor k zaučeniu našich čašníkov a do nápojového lístku tak pribudlo hneď niekoľko sviežich noviniek.
Nechýbali samozrejme rôzne limonády či miešané drinky. Špecialitou sa však bezpochyby stali 4 kávové nápoje. Espresso Tonic je trochu horký a trochu sladký. To isté platí aj o tonicu, ktorý v kombinácii s kávou vyváži všetky chute. Druhým nápojom je Cold brew nitro, pri ktorom kávu extrahujeme za studena 24 hodín. Ide o naozaj svieži letný nápoj s ovocnou chuťou bez typickej horkosti.
Najväčšou pochúťkou na zozname je kávový nápoj Affogato pripomínajúci lahodný dezert. Do kávy pridávame kopček zmrzliny, ktorý v spojitosti s espressom dodáva celému drinku nezabudnuteľný zážitok. Posledným nápojom je ostrieľaná klasika, s ktorou sme sa už všetci stretli nejeden krát. Ľadová káva nemôže chýbať ani u nás a do ten našej pridávame aj slaný karamel pre doladenie chuti.
Aktuálna situácia v našej krajine vám nedovoľuje navštíviť priestory reštaurácie, a vychutnať si klasické espresso alebo kávový drink na našej vyhrievanej terase momentálne nie je možné. Čo nás nesmierne mrzí a pevne veríme, že pandemická situácia bude do nového roku pod kontrolou a príchod jari privítame s úsmevom. Do tej doby si u nás môžete objednať všetky naše jedlá, ktoré sme aktualizovali o nové kulinárske kúsky. Objednať si dokonca môžete aj prostredníctvom aplikácie Hajcer Pizza & Burger (k dispozícii na Android / iOS).