
Chuť jemného prosciutta či pikantná nduja: Najlepšie talianske mäsá, ktoré si okamžite zamilujete | Zoznámte sa s jedlom
10. januára 2025
Od lariev v syre po kačacie embryo. Toto je 7 najkurióznejších jedál z každého kontinentu, ktoré nie sú pre každého
10. marca 2025Myslíte si, že všetky burgre chutia rovnako? Po ochutnaní týchto zmeníte názor
Minule sme vám odhalili tajomstvo šuniek a salám, ktoré používame pri príprave našich jedál. Dnes však nastal čas podeliť sa o to najpodstatnejšie – o hovädzie mäso, srdce a dušu našich jedinečných burgrov. Ak ste si doteraz mysleli, že každý burger je rovnaký, verte, že ste ešte neochutnali ten náš. Nejde totiž len o kombináciu mäsa, žemle a omáčky. Ide o dokonalé remeslo, výber špičkových surovín a starostlivú prípravu, ktorá zaručuje, že každý sústo bude tým, čo očakávate.
Od mäsa, ktoré pochádza z najkvalitnejších chovov, kde sa do každej fázy výkrmu vkladá precíznosť a rešpekt k surovine. Dôležité je však aj spracovanie, kde každé sústo prechádza rukami skúsených kuchárov, ktorí mäso nespracovávajú ako priemerný fast food, ale ako luxusný pokrm hodný pozornosti. A všetko končí chuťou, ktorá je výsledkom precízneho grilovania, správneho odpočinku a dokonalej harmónie ingrediencií.
Takéto burgre široko-ďaleko nenájdete. Nie preto, že by ste ich nevedeli hľadať, ale preto, že nie všade ich pripravujú s takým dôrazom na detaily, ako to robíme v našej kuchyni. Ich príprava je jednoducho kulinárskym tajomstvom, do ktorého vás dnes necháme nahliadnuť.

Vojtech Ďurkovič/Hajcer
Čo je chuck roll?
Chuck roll je časť hovädzieho pliecka, ktorá v sebe ukrýva dokonalú rovnováhu medzi svalovinou a tukom. Táto mramorovanosť robí mäso neuveriteľne šťavnatým a plným chuti. Na rozdiel od niektorých iných častí hovädzieho mäsa, chuck roll si zachováva svoju jemnosť aj po tepelnej úprave.
Ako sa kŕmia kravy, z ktorých pochádza naše mäso?
Mäso chuck roll, ktoré používame v našich prevádzkach, pochádza z kvalitných austrálskych fariem, kde sú kravy kŕmené kombináciou trávy a obilnín. Tento spôsob výživy zabezpečuje optimálnu rovnováhu chuti a textúry mäsa. Obilninová fáza výkrmu dodáva mäsu jemnosť a tukovú štruktúru, ktorá je kľúčová pre šťavnaté burgre. Kravy sú chované na rozsiahlych pastvinách, kde majú dostatok pohybu, čo prispieva k pevnej štruktúre svalov, ale zároveň mäso neostáva tvrdé.
Zrenie mäsa: Prečo je to dôležité?
Na rozdiel od bežného hovädzieho mäsa, chuck roll prechádza procesom dôkladného spracovania a zrenia, aby sa dosiahla maximálna chuť a jemnosť. Existujú dva hlavné spôsoby zrenia:
- Suché zrenie (dry aging) – Tento proces trvá približne 21 až 30 dní a prebieha v kontrolovanom prostredí so správnou vlhkosťou a teplotou. Počas tohto obdobia sa v mäse rozkladajú pevné vlákna, čo vedie k jemnejšej štruktúre a koncentrovanejšej chuti. Povrch mäsa sa prirodzene vysuší, čím sa v ňom uzamkne všetka šťavnatosť.
- Mokré zrenie (wet aging) – Mäso je skladované vo vákuových vreckách, kde prirodzene dozrieva vo vlastných šťavách. Tento spôsob zrenia je kratší, zvyčajne 14 až 21 dní, a zachováva si vysokú vlhkosť, vďaka čomu ostáva mimoriadne šťavnaté.
Spracovanie a príprava v kuchyni
Naše mäso nekupujeme už zomleté. Chuck roll prichádza do kuchyne v celku, kde ho naši kuchári starostlivo porcujú a melú. Každá porcia je ručne dochutená iba minimom korenín, aby sa nezakryla prirodzená chuť kvalitného hovädzieho mäsa. Mäso potom formujeme do burgerových placiek, ktoré pred samotným grilovaním nechávame chvíľu odpočívať – aby sa chute krásne prepojili.
Na grilovanie používame vysokú teplotu, vďaka čomu sa na povrchu mäsa vytvorí dokonalá krusta, ktorá uzamkne všetky šťavy vo vnútri. Každá placka je grilovaná na presnú mieru – tak, aby zostala šťavnatá, no zároveň pevná a dokonale prepečená.
Burgre v našej ponuke

Vojtech Ďurkovič/Hajcer
Klasické hovädzie burgre – pre milovníkov poctivého mäsa
- Domáci burger (Bošany, Partizánske) – Tradičný burger v tej najlepšej podobe s cheddarom a oravskou slaninou.
- New York burger (Bošany, Partizánske) – Hovädzie mäso v kombinácii s gorgonzolou, brusnicami a batátovými hranolkami.
- Western cheeseburger (Bošany, Partizánske) – Výrazná chuť hovädzieho mäsa s vyprážanou goudou, BBQ omáčkou a tacos.
- Elvis Presley double burger (Bošany) – Dvojitá porcia hovädzieho mäsa, pancetta, camembert a slivkovo-brusnicové chutney.
- Burger ala chef Július (Bošany, Partizánske) – Hovädzie mäso s aioli, zemiakovou plackou a trojnásobnou dávkou pancetty.
- Jalapeño burger (Bošany) – Pre milovníkov pálivého – hovädzie s diabolskou aioli a jalapeños papričkami.
- Baconcheese burger (Bošany, Partizánske) – 100% hovädzie black angus s aioli, slaninovým džemom a hranolkami preliatymi cheddarom.
- Chorizo chilli beef burger (Bošany, Partizánske) – Pikantná kombinácia hovädzieho mäsa s chorizom, grilovaným oštiepkom a jalapeños.
Špeciality pre tých, čo hľadajú niečo iné
- Pulled pork burger (Bošany, Partizánske) – Pomaly pečené bravčové pliecko s BBQ omáčkou a coleslawom.
- Kacací burger (Bošany, Partizánske) – Luxusný burger s kačacím mäsom sous-vide a wasabi majo.
- Beef & mango burger (Bošany, Partizánske) – Exotická kombinácia hovädzieho mäsa s mangom, raclette syrom a kari aioli.
- Rock & Roll burger (Bošany, Partizánske) – Výrazné chute: hovädzie mäso, chilli pasta, tacos a karamelizovaná cibuľa.
- Burger 1980′ retro chicken (Bošany, Partizánske) – Kuracie crispy so špeciálnou retro omáčkou 1980.
- Beef jerky burger (Partizánske) – Pomaly pečený hovädzí chuck flap s chrenovou aioli a fermentovanou cibuľou.
Vegetariánske a ľahšie možnosti
- Halloumi burger avo veggie (Bošany, Partizánske) – Grilovaný halloumi syr, avokádo a vyprážaná cuketa.
- Veggie burger (Partizánske) – Goody Foody vegan steak s rukolou, sweet chilli pastou a spring roll.
Snažíme sa, aby naše burgre neboli len jednom, ale kulinárskym zážitkom. Vďaka prémiovým surovinám, poctivej príprave a kvalitnému hovädziemu chuck roll vieme, každý burger v sebe skrýva to správne. Tak neváhajte a príďte ochutnať – u nás v Bošanoch alebo v Partizánskom, pretože burger už dávno nemusí byť len „fast-food“ a my vás o tom presvedčíme.
Celé naše menu nájdete tu.