Nie je pizza ako pizza
31. júla 2021Privítali sme jesenné menu v znamení streetfoodu a talianskej kuchyne
6. decembra 2021
Spoznali ste naše vízie, ktoré neustále pretvárame a s vašou pomocou aj dosahujeme každým jedným dňom. Spoznali ste taktiež naše jedlá, pri ktorých si vždy zakladáme na výbere kvalitných surovín. Pred nedávnom ste dokonca spoznali náš výnimočný tím kuchárov, vďaka ktorým to v kuchyni vždy prekvitá humorom a perfektnou vôňou. No predsa len sa tu nájde niekto, koho sme vám doposiaľ nepredstavili. Človek, bez ktorého by všetky tieto vízie, jedlá a tím kuchárov ani len neexistovali a nemohli tešiť všetkých navôkol. O kom je reč? Touto dôležitou osobou nemôže byť nikto iný ako manažér reštaurácie Pavol Hodál a dnešný článok zo zákulisia Hajcera bude venovaný práve jeho životnému krédu.
Ak jednotlivec nadobudne zdravú zrelosť zdravým spôsobom, potom si sám vytvára svoje životné krédo a buduje odkaz pre ďalšie generácie. Nič z toho by však nebolo možné, ak by sa vo vnútri človeka nevyskytovala vášeň a zápal niečo dosiahnuť. Napredovať a prekonávať vlastné hranice. Nemusíte sa s tým narodiť, stačí si ísť za svojimi snami, pri ktorých postupom času pochopíte, že „zázraky“ sa dejú a vždy prídu v ten správny moment. Ale čo tak zázraky šité na mieru? Práve tie má u nás na starosti hlava Hajcer rodiny, pretože práve tento výnimočný človek stál pri otvorení reštaurácie a videl ju rásť. Pozná ju zo všetkých najlepšie, a ak si nájdete pár minút na čítanie, spoznáte ju aj vy.
Pavol Hodál je úspešným manažérom reštaurácie, o ktorej prezradil všetko potrebné
Dlhší čas sme sa zamýšľali nad tým, ako vám nášho manažéra predstavíme. Písať o ňom by sa dalo naozaj celé dni, ale to by sme mohli rovno napísať knihu. A keďže žijeme v rýchlej dobe a ani my nemáme radi dlhé texty, ostala nám jediná možnosť. Opýtať sa rodiny, známych, kamarátov i zákazníkov veľmi jednoduchú otázku: „Čo by ste sa spýtali majiteľa reštaurácie Hajcer?“
Nakoniec sme sa dostali k obrovskej hŕbe všelijakých otázok, s ktorých sme vybrali tie najzaujímavejšie a vytvorili úprimný štruktúrovaný rozhovor s otvorenými otázkami. Výsledok? Pavol Hodál ostal milo prekvapený, ale ničomu sa nebránil a jeho otvorenosť k rôznym témam z podnikania či osobného života sme zhrnuli nižšie.
Čo ťa viedlo k založeniu reštaurácie?
Výzva? Ako kuchár som mal vždy vzťah k vareniu a chcel robiť veci najlepšie ako viem, a hlavne poctivo. Prišiel moment, kedy som sa rozhodol to skúsiť a odvtedy sa to so mnou ťahá. Úprimne povedané, povedal som si, že je načase sa posunúť. Niečo vybudovať, čo by mohlo tešiť mojich kamarátov, moju rodinu a hlavne, mňa samotného. A aj keď začiatky neboli ideálne, dnešný deň počas tohto rozhovoru sa môžem konečne usmievať, pretože viem, že to čo robím, robím dobre, a to zaslúžené ovocie konečne začalo prichádzať v podobe spokojných zákazníkov, ako aj celého personálu, ktorí má v tej spokojnosti prsty.
Keby si nemal túto prevádzku, čo myslíš, kam by smerovali tvoje kroky?
To vážne netuším. Veľa krát som nad tým rozmýšľal a hľadal by som pravdepodobne zmysel v niečom svojom. Vždy som chcel robiť niečo sám a nebyť na niekom závislý. No možno by som len cestoval a spoznával svet. Kto vie, čo by mohlo byť dnes, ale ak by som sa mal zamerať na nejaké odvetvie, bola by to taktiež gastronómia. Ale vieš ako sa hovorí, všetko sa deje pre niečo a všetko je tak ako má byť. A ja verím, že to platí aj v mojom prípade a reštaurácia Hajcer tu je taktiež z nejakého dôvodu. Základom bolo nevzdať sa, ísť si za tým každý deň a to platí stále.
Ak by si mohol vrátiť čas, čo by si zmenil?
Tých chýb bolo určite mnoho, ale skôr to beriem tak, že z chýb sa treba poučiť a do budúcna sa všetkým minulým nedostatkom vyvarovať. Nedokážem však vyvrátiť, že každá jedna z tých chýb ma niekam posunula, naučila ma niečo nové a vybudovala vo mne takú osobnosť, akou som dnes.
V mene Pavol Hodál sa slovo HAJCER nenachádza. Podľa čoho si vybral názov reštaurácie?
Asi 10 rokov dozadu tu ešte nestála reštaurácia, ale pohostinstvo mojich rodičov, v ktorom to skôr fungovalo ako piváreň a volalo sa to Pohostinstvo pri Mlyne. Prezývku Hajcer už mal môj starý otec, aj otec, takže z Pohostinstva pri Mlyne sa stalo pomenovanie Hajcer… Idem k Hajcerovi… Priamo nemá nič spoločné s menom Pavol Hodál, ale s mojou rodinou ma toho spoločného až dosť. Táto prezývka je dlhé generácie tradíciou v našej rodine a som naozaj vďačný za to, že nezanikla a môžem ju hrdo používať aj naďalej.
Spomínal si, že začiatky boli náročné. Čo ťa motivovalo nevzdať to a ísť si za svojim snom?
Začiatky sú väčšinou náročne všade, a my sme neboli toho výnimkou. Trvá to istý čas, po kedy vyladíš všetky nedostatky, po kedy ľudia ochutnajú tvoj produkt a následne si nájdu cestu k tebe. My sme to ustáli a v robení toho najlepšieho sme sa nikdy neplánovali vzdať.
Motivovala ma túžba robiť niečo najlepšie ako viem a byť v tom úspešný. A keď ti ľudia odovzdávajú pozitívny feedback, tak máš chuť neprestať a stále sa zdokonaľovať, aby si mohol odovzdať zákazníkovi len kvalitu, ktorú očakáva.
Aj keď pracuješ ako manažér, veľa krát je vidieť, že pomáhaš v kuchyni, ale aj za barom reštaurácie. Čo všetko si sa za ten čas vyskúšal?
Chod reštaurácie je pre mňa prvoradý a snažím sa, aby v kuchyni nevznikol žiadny konflikt. Nech som bol v živote na akejkoľvek vlne, jedno mi zdravý rozum nikdy nedovolil. Povyšovať sa a mať diktátorské maniere. Načo je to dobré? Základom je ísť vzorom, a aj keď by som nemusel pomáhať, neurobím tak. Pretože ma to baví, napĺňa a viem, že založiť takú tu pomyselnú Hajcer rodinu by bolo v inom prípade nemožné.
Ale taktiež sa stáva, že nám niekedy vypadne človek. Vtedy sa idem jednoducho prezliecť a priložím ruku k dielu. Vôbec mi to nevadí a som rád, že moja vášeň pre gastro sa drží už vyše 10 rokov. A čo som za ten čas vyskúšal? Úplne všetko, ale najviac ma baví robiť pizzu. Preto, ak mám ísť pomáhať do kuchyne, už vopred viem, kde bude moje miesto.
Čo je na tvojej práci najťažšie?
Udržať stále rovnaký level kvality a nevzdať to. Myslím tým úplne všetko, od surovín až po kvalitný marketing. Stojí to peniaze, čas a námahu. No peniaze v tomto prípade riešiť nechcem. Tie tu vždy boli a vždy budú. Len čas stále beží a ten zastaviť nedokážem. Preto chcem do reštaurácie venovať čo najviac hodín, pretože je to moje dedičstvo, taký ten odkaz ako si hovoril, ktorý ma drží stále nad vodou a dodáva mi potrebný náboj pozitívnej energie.
Aj cez ten pracovný ruch a vysokú zaneprázdnenosť, nájdeš si na seba dostatok voľného času?
Boli obdobia, keď veľa toho času nebolo, pretože nás pracovalo na začiatku 6 zamestnancov, ale dnes už je situácia iná a je nás už 22. Tým pádom je voľného času ďaleko viac, takže áno, aj na seba si ho nájdem. Mám rád cestovanie, objavovanie nových miest, pretože všetky tie zážitky mi dávajú krásne spomienky a inšpirujú ma. No pozor. Treba si uvedomiť jednu vec. Veľa mladých ľudí si začína užívať život ešte predtým, než niečo dosiahli či vybudovali. To je podľa mňa chyba, pretože zabiť roky života zábavou bez vnímania povinností ti môže dať síce v prítomnom momente pocit šťastia, ale do budúcnosti žiaden prínos nečakaj. Čiže, taká malá rada do života. Aj ty si začni život užívať poriadne až vtedy, keď niečo malé dosiahneš. Nejaký cieľ, ktorý si si stanovil. Ver mi, že potom tie zážitky budú chutiť oveľa viac.
Aké sú tvoje plány do budúcna?
Budúci rok by sme chceli reštauráciu upgradnuť a posunúť to opäť na iný level. Taktiež pracujem na príprave aplikácie, ktorá by mala byť dostupná pre každú reštauráciu, ale ďalej už nebudem prezrádzať. Pýcha predsa len predchádza pád a ešte nie je dôvod na odhaľovanie niektorých vecí. Plány sú, vždy boli, ale treba ich najskôr splniť. Všetko sa dozvieš v ten pravý čas, ako aj naši zákazníci.
Konkurencia je veľká. Ako ju zvládaš a dokážeš stále držať krok vpred aj po toľkých rokoch?
Ako som už spomínal, robím svoju prácu najlepšie ako viem. Snažím sa od konkurencie odlíšiť a keď to neodfláknem, ľudia to ocenia. Za týmto sme si išli a vždy aj pôjdeme. Pred pár rokmi by nikto nevedel, že kto je Pavol Hodál. Ale to už neplatí a našu reštauráciu navštevujú ľudia z rôznych kútov Slovenska.
Nie je žiadnym tajomstvom, že sa veľa vecí snažíme robiť inak. Od prípravy, cez medziľudské vzťahy v kuchyni, až po výber surovín. Myslím, že sa nám to úspešne darí, takže v tom budeme určite pokračovať. A ako na naše kroky bude reagovať konkurencia je už len na nich, ale ver mi, že sa budeme vždy snažiť držať jeden nenápadný krok vpred, aby nás nič nedokázalo prekvapiť, a aby sme boli práve my tí, ktorí prekvapia.
Zákazníci nájdu v tvojom menu jedlá, ktoré sú autentické z Talianska, ale pri tom ste výborní aj v street-foode? Kde si na tieto nápady prišiel a plánuješ do budúcna zaradiť do jedálnička niečo iné/špeciálne?
Je to zaujímavé, ale mne to najviac takto pasuje a vidím sa v tom. Možno som bol v minulom živote talian, kto vie. Hah. Mám rad taliansku kuchyňu, ale milujem aj street-food. No a nájsť niečo na jednom mieste je podľa mňa super vec. Cítiť z toho kreativitu, ktorú ocenia aj naši zákazníci.
Nápady si nosím hlavne z cestovania a vždy som sa snažil to presadiť do nášho menu, ktoré neustále meníme podľa potrieb. Samotné burgre mi veľmi učarovali v Amerike a odvtedy pri cestovaní vyhľadávam kvalitný street-food. A funguje to tak, že ja donesiem nápad a partia vymakaných kuchárov z toho spraví veľmi chutnú realitu. Do budúcna taktiež plánujeme niektoré špeciálne novinky, ktoré tu na okolí určite nenájdeš. Je sa na čo tešiť. Ja sa teším už teraz na každý jeden deň. A pevne verím, že rovnako to cítia aj naši zákazníci, ktorým nesmierne ďakujem za prejavenú dôveru a urobím všetko preto, aby im chutili naše jedla ešte veľmi dlhú dobu.
11 otázok, 11 úprimných odpovedí. Myslíme si, že Pavol Hodál to zvládol na výbornú, ako zvláda aj chod jeho reštaurácie. Alebo sa mýlime? Názor už necháme na vás, ale pevne veríme, že ste sa z dnešného špeciálneho článku venovanému manažérovi reštaurácie Hajcer dozvedeli veľa zaujímavých informácií. My určite áno a takáto forma rozhovoru bola skvelou zábavou a milým odreagovaním sa pre všetkých zúčastnených, ktorým ďakujeme za skvelé otázky. Zákulisie našej reštaurácie je v plnom prúde a čoskoro sa s vami podelíme o ďalšie výnimočné momenty z nášho života. Máte aj vy niečo, čo by ste sa radi dozvedeli a akej téme by sme mali venovať náš budúci článok z rubriky „Z denníka Hajcera“? Určite nám to nezabudnite napísať dole do komentára, a ak to bude možné, radi vaše myšlienky zrealizujeme.