Naše najlepšie burgre, pri ktorých si zaručene pochutíte aj počas horúceho leta
23. júna 2021Nie je pizza ako pizza
31. júla 2021Pod jeho vedením to v kuchyni nie len žije, ale aj vonia a chutí! | Z denníka Hajcera
Pod jeho vedením to v kuchyni nie len žije, ale aj vonia a chutí! | Z denníka Hajcera
Kuchyňa. Miesto, kde každodenne tvoríme. Miesto, kde predstavivosť našich kuchárov nie je ničím obmedzená. Také to miesto, na ktorom premieňame všetky čerstvé suroviny na kúsok chutného umenia. Nie je v tom žiadna veda, len vášeň a potreba. Ale zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo všetko tomu predchádza?
Väčšine z našich zákazníkov udrie do očí po vstupe do reštaurácie slnečná terasa s milým personálom, ktorí vám po objednaní s radosťou prinesie už hotový kulinársky zážitok. No ešte predtým, ako sa vaše vytúžené jedlo stane finálnym výtvorom, čaká ho naozaj dlhá a divoká cesta, počas ktorej prejde cez zlaté ruky nášho jedinečného tímu kuchárov. A presne tým bude venovaných niekoľko nasledujúcich riadkov, pri ktorých je náročné šetriť superlatívmi. Dnešný špeciálny článok bude totiž o ľuďoch s výnimočným citom pre gastronómiu, na ktorých sme nesmierne hrdí.
Poďte spoločne s nami nazrieť do zákulisia a odhaliť kuchynskú oponu reštaurácie Hajcer. Urobte si chvíľku a spoznajte neuveriteľnú zmes všemožných charakterov a vášnivých kuchárov v jednom celku, ktorí si v opojení silnej lásky k jedlu taktiež zaslúžia priestor vyniknúť. A verte nám, že tým čo všetko dokážu, sa im to aj perfektne darí.
Základom každej prosperujúcej kuchyne je jej šéfkuchár
Najúčinnejším spôsobom ako odstrániť chaos, konflikty a negatívne vplyvy je vložiť nádej kuchárskeho tímu do jedného človeka, ktorým nie je nikto iný ako šéfkuchár. Nájsť ten správny vodcovský typ nemusí byť vôbec jednoduché, ale to sa našej kuchyne v reštaurácii Hajcer netýka. My sme toho pravého našli ešte v samotných počiatkoch vzniku a ťahá to s nami už krásnych osem rokov.
Július Hodál je nenahraditeľnou hlavou celého tímu kuchárov a či ho to stále napĺňa aj po uplynutí takmer jednej dekády? Myslíme, že na túto otázku odpoveď netreba a zhrnuli by sme to asi takto. Ak robíte niečo, čo vás nedokáže naplniť, nikdy nebudete z vykonanej práce cítiť pocity radosti a spokojnosti. Ale ak vás to napĺňa, výsledok nejde prehliadnuť. Stačí ochutnať akékoľvek jedlo z nášho menu a veľmi rýchlo pochopíte, do ktorej kategórie sa radíme my. Jedlo totižto musí dýchať a vdýchnuť mu život si vyžaduje nefalšovaný cit k vareniu, ktorý nášmu šéfkuchárovi našťastie nikdy nechýbal. Bez neho by to bolo naozaj náročné a pevne veríme, že podobný elán si zachová ešte naozaj dlhú dobu.
Predsa len, aby bolo jedlo chutné, potrebuje byť pripravené výhradne z čerstvých surovín pod dohľadom odborníka. Čerstvé suroviny k nám vozíme na dennej báze a všetky si ich pod svoje krídla zoberie šéfkuchár. Prečo práve on? Do jeho rúk sme vložili našu dôveru, ktorá taktiež tvorí základ fungujúcej kuchyne. A ak máte dôveru a človeka, ktorý vie poradiť, podržať a viesť konvoj nadaných kuchárov, scenár ku kvalitnej organizácii je úspešne hotový.
Za úspechom vždy treba hľadať tím oddaných profesionálov
Tvorba nových jedál, ale i celého menu, je úlohou šéfkuchára, ako aj kuchárov, ktorých k nám v posledných rokoch zavialo hneď niekoľko. Nie je žiadnym klamstvom, že každý jeden z nich kombinuje vedu o gastronómii, využitie technológií, sledovanie najnovších trendov a kulinárske umenie s cieľom napredovať každý jeden deň.
Variť hlavou, srdcom a dušou? To je presne to, čo nás sprevádza a motivuje. Niektorých kuchárov sme si museli vychovať, ale nájdu sa medzi nami aj profesionáli, ktorí okúsili svet. No v prvom rade netreba zabúdať na stálice, ktoré to nikdy nevzdali a ich úsilie si zaslúži obdiv. Cez všetky vzostupy a pády, Daniel Bezák je tomu perfektným príkladom, ako aj dlhoročným pilierom kuchyne, pretože jeho zásluhou sa v reštaurácii predalo veľa kvalitných pízz a burgrov. Ak by ste tohto mladého kuchára chceli spoznať lepšie, stačí nahliadnuť do našej ponuky, ochutnať pizzu kuchára Daniela a hneď zistíte, že harmónia chutí a kreativita mu cudzie nikdy neboli.
To isté platí aj o Jakubovi Hofferovi, ktorý si so sebou nesie viac než dosť. Jeho resumé je obohatené o dlhoročnú prax pizzéra a práce kuchára v uznávanej reštaurácii hlavného mesta s názvom Primi. Veľa užitočných poznatkov mu dalo aj Taliansko, v ktorom naberal vizionárske skúsenosti niekoľko sezón. Práve vďaka nemu prešli pizze v našej reštaurácii veľkou zmenou a priblížili sa talianskym tradíciám. Ukázal nám inovatívnu a inšpiratívnu cestu svetom pízz, ktoré od toho momentu tvoríme len z talianskych surovín.
No ako by to bolo, keby do diela nepridá pomocnú ruku aj nežné pohlavie. Okrem pánov nemôže chýbať ani žena, ktorej precíznosť vždy pomôže pri výrobe akýchkoľvek pízz. Alexandra Saša Škorňáková je našim úžasným pomocníkom a spoločne s hlavným pizzérom Jakubom na svetlo sveta vytvárajú len tie najlepšie a najchutnejšie pizze.
Navonok blázni, vo vnútri majstri v svojom remesle
Pomocnou rukou našej kuchyne, či už pri grilovaní jedál, výrobe pízz alebo doručovaní jedál, je taktiež Rastislav Zdychavský. V kuchyni vie podať pomocnú ruku vo všetkých smeroch a jeho flexibilita dokáže počas rušných dní naozaj zázraky.
Posledný pionier, ktorý nás svojou vášňou pre gastronómiu teší jeden rok, je kuchár s najbohatšími skúsenosťami. Roky kulinárskeho umenia v talianskych reštauráciách v Holandsku či Nemecku sú tomu dôkazom, vďaka čomu do našich radov priniesol nádych Apeninského polostrova. Na Slovenku si dokonca skúsil pozíciu šéfkuchára vo viacerých reštauráciách a jeho príchod je pre nás veľkým prínosom. Volá sa Ľuboš Bobok a perfektne sa vyzná v talianskej kuchyni. A čo je na tom to najlepšie? Do nášho menu vdýchol nadčasovosť, či už v podobe vegetariánskych jedál alebo čerstvých cestovín, ktoré v posledných rokoch oceňuje viac a viac zvedavých ľudí.
O našom tíme kuchárov by sme vedeli písať celé dni. Zážitky, spomienky a príbehy, ktoré nás všetkých spájajú, sú neoddeliteľnou súčasťou reštaurácie Hajcer, ale o tom až nabudúce. Rubrika „Z denníka Hajcera“ je stále len na svojom počiatku a do budúcna môžete očakávať oveľa viac momentov zachytených na fotkách obohatených o pár milých viet. Aj preto nezabudnite sledovať náš nový Blog, kde pre vás už čoskoro zverejníme ďalší článok zo zákulisia. Tešíte sa? My áno a vidíme sa nabudúce.
1 Comment
[…] tu správnu Poke kombináciu nebolo vôbec jednoduché. Pod dozorom skúsených šéfkuchárov sme vyskúšali rôzne druhy tohto havajského jedla pozostávajúceho z priečne pokrájaných […]